Skip to content

Błonnik pokarmowy i rak jelita grubego

1 miesiąc ago

1070 words

Podstawowa wada w artykule Fuchsa i in. (Wydanie 21 stycznia) dotyczy definicji diety bogatej w błonnik. Miałem szczęście spotkać się z wykładami dr Denisa Burkitta w Londynie w 1972 roku i doskonale pamiętam, jak zdefiniował dietę bogatą w błonnik. Nie miało to nic wspólnego z obliczeniami Southgate et al.2 lub jakichkolwiek innych obliczeń; czy dieta była uważana za bogatą w błonnik zależała od wpływu diety na stolec.
Burkitt rozpoczął swój wykład slajdem przedstawiającym stołek typowej zachodniej, cywilizowanej osoby, coś w kształcie kiełbasy, znane większości z nas w muszli klozetowej. Jego następny slajd był ze stołka typowej wiejskiej Afryki Zachodniej, która wyglądała jak płaski krowie placek. Burkitt postulował, że stolec w Afryce Zachodniej przeniósł się szybciej przez okrężnicę, dając kancerogenom zawartym na powierzchni mniej czasu na kontakt z błoną śluzową – tym samym mniej czasu na indukcję karcynogenezy.
W okresie pytań i odpowiedzi wiele pytań zadawanych przez publiczność dotyczyło ustalenia, czy dieta była bogata w błonnik w znaczeniu, jakie miał Burkitt. Burkitt pokręcił głową na wszystkie sałatki, płatki zbożowe i pieczywo oferowane jako źródło błonnika. Pokazał slajd z podstawowych ziaren zjedzonych przez Afrykanów Zachodnich, którzy w drewnianej misce nie różniły się zbytnio od stołka, który wyszedł z drugiego końca. Jedyne badanie Fuchsa i wsp. udowadnia, że każdy, kto słyszał już wykład Burkitta, już wiedział: amerykańska opinia publiczna została sprzedana po błędnym przekonaniu.
Neil D. Ravin, MD
5530 Wisconsin Ave., Chevy Chase, MD 20815
2 Referencje1. Fuchs CS, Giovannucci EL, Colditz GA, i in. Błonnik pokarmowy i ryzyko raka jelita grubego i gruczolaka u kobiet. N Engl J Med 1999; 340: 169-176
Full Text Web of Science MedlineGoogle Scholar
2. Southgate DA, Bailey B, Collinson E, Walker AF. Przewodnik do obliczania spożycia błonnika pokarmowego. J Hum Nutr 1976; 30: 303-313
MedlineGoogle Scholar
Fuchs i jego współpracownicy sugerują małą rolę błonnika w zapobieganiu rakowi jelita grubego. Podobne stwierdzenie odnotowano w brytyjskim badaniu diet wegetariańskich.1 Jednym z czynników ograniczających w obu badaniach było to, że badani byli dorosłymi. Rak jelita grubego jest procesem długotrwałym i występuje w ciągu kilku dekad, nawet u pacjentów z rodzinnym polipem gruczolakowatym lub dziedzicznym rakiem jelita grubego bez polipowatości.
Częstość występowania raka jelita grubego w Indiach należy do najniższych na świecie.2 Częstość występowania gruczolaków jest również bardzo niska. Nasze wstępne badania wykazały jednak, że początek gruczolaka lub raka nie był opóźniony u indyjskich pacjentów z wrodzonymi zespołami raka jelita grubego, którzy spożywali dietę wegetariańską od wczesnego dzieciństwa. 3,4 To odkrycie sugeruje, że genetyczna predyspozycja nie może pokonać ochronnej wpływ błonnika i diety wegetariańskiej.
KM Mohandas, MD
Tata Memorial Hospital, Parel, Mumbai 400012, Indie
4 Referencje1. Klucz TJ, Thorogood M, Appleby PN, Burr ML. Zwyczaje żywieniowe i śmiertelność wśród 11 000 wegetarian i osób dbających o zdrowie: wyniki 17-letniej obserwacji BMJ 1996; 313: 775-779
Crossref Web of Science MedlineGoogle Scholar
2. Mohandas KM, Desai DC. Epidemiologia nowotworów przewodu pokarmowego w Indiach: V. Jelita duże i małe. Indian J Gastroenterol (w druku).
Google Scholar
3. Mohandas KM, Dhir V, Jagannath P, DeSouza LJ. Wpływ życiodajnej diety wegetariańskiej na rodzinną polipowatość gruczolakowatą (FAP). Am J Gastroenterol 1998; 93: 1693-1693 streszczenie.
Google Scholar
4. Mohandas KM, Swaroop VS, DeSouza LJ, Jagannath P. Dziedziczny niepolipowaty rak jelita grubego u indyjskich pacjentów. Indian J Gastroenterol 1996; 15: Suppl 1: 28-28 abstract.
MedlineGoogle Scholar
Chcielibyśmy zapytać Fuchsa i in. o jakości ich danych na temat błonnika, potencjalnych mechanizmów i ich widoku na węglowodany w diecie.
Analiza statystyczna danych jest kompleksowa, ale podstawowe wartości dla błonnika mogą nie zasługiwać na taką analizę. Dane dotyczące włókien pochodzą z artykułu Southgate i wsp. Z 1976 r., Który podaje wartości światłowodowe dla ograniczonej liczby produktów spożywczych w Zjednoczonym Królestwie. Obecnie wiadomo, że te produkty spożywcze zawierają trochę skrobi, a zatem metoda analizy znacznie zawyża rzeczywiste spożycie polisacharydów ze ścianek komórek roślin. Byłoby cenne, gdyby dane ponownie przeanalizowano z polisacharydami nieskrobiowymi jako podstawą spożycia błonnika.2
Fuchs i in. dostosować wszystkie swoje dane do poboru energii. Dostosowanie to może nie być zgodne z prawem dla włókna, a autorzy powinni przedstawić bezwzględne wartości spożycia błonnika.
W odniesieniu do raka jelita grubego i gruczolaka dowody wskazują, że włókno działa tylko wtedy, gdy jest niestrawione w górnej części jelita, a następnie fermentowane przez bakterie beztlenowe w okrężnicy. Proces ten wytwarza krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe i zmiany w metabolizmie azotu, kwasów żółciowych i bakterii. Inne węglowodany, takie jak odporna skrobia, niestrawne oligosacharydy, niektóre alkohole cukrowe, a także niektóre populacje, laktoza, również mają te właściwości.3 Aby zrozumieć rolę błonnika w raku jelita grubego, musimy uwzględnić te inne węglowodany dietetyczne.
John H. Cummings, FRCP
Addenbrooke s Hospital, Cambridge CB2 2QQ, Wielka Brytania
David AT Southgate, Ph.D.
8 Penryn Close, Norwich NR4 7LY, Wielka Brytania
3 Referencje1. Southgate DA, Bailey B, Collinson E, Walker AF. Przewodnik do obliczania spożycia błonnika pokarmowego. J Hum Nutr 1976; 30: 303-313
MedlineGoogle Scholar
2. Englyst HN, Quigley ME, Hudson GJ, Cummings JH. Oznaczanie błonnika pokarmowego jako polisacharydów nieskrobiowych metodą chromatografii gazowo-cieczowej. Analyst 1992, 117: 1707-1714 [Erratum, Analyst 1993, 118: 582.]
Crossref Web of Science MedlineGoogle Scholar
3. Cummings JH, Roberfroid MB, Andersson H, i in. Nowe spojrzenie na dietetyczny węglowodan: chemię, fizjologię i zdrowie. Eur J Clin Nutr 1997; 51: 417-423
Crossref Web of Science MedlineGoogle Scholar
Fuchs i in. nie rzuciły światła na przyczynę raka jelita grubego. Nie dokonali oceny funkcji okrężnicy, więc ich artykuł pozostawia niekwestionowane dowody na to, że większe stolce i szybszy tranzyt przez jelit zmniejszają ryzyko raka jelit.1 Nie zmienia to również faktu, że dla osoby, która chce zwiększyć masę stolca i szybciej tranzytu, zwiększenie spożycia błonnika – zwłaszcza spożycie błonnika pszennego – jest zwykle skuteczne.
Kenneth W Heaton, MD
Stephen J. Lewis, MD
Bristol Royal Infirmary, Bristol BS2 8HW, Wielka Brytania
Odniesienie1. Cummings JH, Bingham SA, Heaton KW, Eastwood MA. Masa kałowa,
[przypisy: Białkomocz, dekstrometorfan, diklofenak ]
[patrz też: młody jęczmień zielony, młody zielony jęczmień gdzie kupić, młodzieńcze idiopatyczne zapalenie stawów ]

0 thoughts on “Błonnik pokarmowy i rak jelita grubego”

  1. owoce kolcowoju spożywane bez zastanowienia mogą prędzej zaszkodzić niż poprawić zdrowie